Ce este Rhodiola?
Rhodiola rosea, este o plantă perenă care crește pe solul nisipos, stâncos, rece și uscat al versanților montani. Utilizarea sa medicamentoasă o aflăm de la medicul grec Dioscorides (77 î.Hr.). Conform tradiției, planta are puterea de a crește rezistența, longevitatea, vigoarea sexuală și capacitatea cognitivă. Primele studii științifice care susțin aceste proprietăți au venit din Rusia și Scandinavia în anii șaizeci. De atunci, Rhodiola rosea a fost considerată unul dintre principalii adaptogeni (substanțe care au un efect general, nespecific asupra creșterii rezistenței organismului la diverse forme de stres), în aceeași categorie cu Ginsengul, Eleutherococcus senticosus și Ashwagandha.
Rhodiola se dovedește a fi un extract eficient din plante, care funcționează ca un adaptogen pentru a ne ajuta să gestionăm stresul. Este originar din regiuni muntoase din Asia și Europa și are o reputație veche de secole ca o plantă vindecătoare ce combate oboseala și restabilește energia. Chiar și vikingii au folosit-o. În Siberia, buchete de rădăcini de Rhodiola sunt încă oferite noilor soți pentru a spori fertilitatea și a asigura nașterea copiilor sănătoși.
Rhodiola rosea, o plantă incredibilă, dar foarte sigură, vă ajută să vă adaptați la stresul cu care vă confruntați, indiferent de situație. Vă ajută prin creșterea energiei, claritatea mentală, concentrarea și performanța, în același timp ameliorând simptomele anxietății și chiar poate îmbunătăți viața sexuală.
Rhodiola se prezintă ca o plantă extrem de eficientă, funcționând ca un adaptogen pentru a ne ajuta să gestionăm stresul. Cea mai mare parte a cercetărilor a fost făcută în fosta Uniune Sovietică și în țările scandinave. Deși există peste 200 de specii, studiile arată că Rhodiola rosea este cea mai eficientă din punct de vedere clinic.
Ce beneficii oferă Rhodiola?
- Crește rezistența organismului la diverse forme de stres și oboseală.
- Rhodiola are capacitatea de a îmbunătăți metabolismul energiei celulare.
- Stimulează producția de adenozin trifosfat ATP ( adenozină trifosfat este o nucleozidă trifosforilată, fiind compusă din trifosfat, adenină și riboză și este un element constitutiv al macromoleculelor de ADN și ARN, fiind acumulatorul de energie necesară celulei, deoarece ajută la înmagazinarea și conversia energiei celulare conform cu necesitățile metabolice).
- Rhodiola stimulează deasemenea creatina fosfat în mitocondrii, puterile energetice ale celulelor și, ca urmare, furnizează mai multă energie necesară pentru a susține numeroase activități zilnice.
- Efectele psihostimulante ale plantei Rhodiola au fost demonstrate de cercetătorii sovietici. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.
- Crește rezistența la efort și reduce timpul de recuperare după exercițiu.
- Îmbunătățește performanțele cognitive, cum ar fi memoria, aritmetica mentală (sistem japonez de dezvoltare a ambelor emisfere cerebrale), concentrarea, percepția vizuală și auditivă în ciuda stresului și a oboselii. Crește semnificativ capacitatea de muncă intelectuală și reduce concentrația diferiților metaboliți induși de stres în organism, în special CRF (factorul de eliberare a corticotropinei) când prezența acestuia din urma duce la creșterea oboselii mentale și dificultăți ale funcției sexuale.
- Rhodiola reface perioadele la femeile care suferă de amenoree și le îmbunătățește semnificativ fertilitatea.
- Îmbunătățește funcția sexuală la bărbații care suferă de disfuncție erectilă sau ejaculare precoce. În Siberia, Rhodiola este recomandată atât celor cu probleme sexuale, cât și celor care doresc pur și simplu să-și îmbunătățească performanța. Un buchet de Rhodiola rosea este oferit în mod tradițional noilor soți în noaptea nunții lor.