Pycnogenol este o marca inregistrata pentru proantocianidina, un complex de bioflavonoizi extras din scoarta arborelui Pinus maritima care creste pe coasta maritima a Frantei. Este un antioxidant puternic studiat in tratarea unor afectiuni produse de radicalii liberi precum: Alzheimer, cancer, degenerare maculara, glaucom si senilitate.
Pycnogenolul nu trebuie confundat cu extractul din samburi de strugure care este proantocianidina oligomerica (OPC). Ele au o compozitie chimica distincta si sunt antioxidanti sinergici (sinergici = pot fi combinati pentru a se completa sau potenta reciproc).
Pycnogenol este absorbit in organism foarte rapid (aproximativ in 20 minute) si actioneaza timp de pana la 72 de ore (cu efecte diminuate pe masura ce trece timpul). Pycnogenol este foarte util in special pentru repararea organelor afectate de radicalii liberi care sunt cele mai susceptibile la procesul de imbatranire: vederea, functia cerebrala, elasticitatea pielii.
Pycnogenol are de asemenea, un efect de protectie a ADN-ului celular impotriva actiunii radicalilor liberi. Deteriorarea ADN-ului conduce la accelererea proceselor de imbatranire, aparitia cancerului sau a bolilor cronice.
Exista o evidenta clara ca Pycnogenol poate sa imbunatateasca sistemul circulator prin intarirea capilarelor si a venelor. S-a dovedit util in preventia si tratarea insuficientei venoase cronice, o afectiune care se manifesta prin mancarimi, umflare (in special a picioarelor), ulceratii, edem, vene varicoase.
In plus, Pycnogenol previne agregarea plachetara care poate conduce la formarea de cheaguri de sange.
Unele studii indica eficienta Pycnogenolului si in usurarea simptomelor cauzate de alergii sau procese inflamatorii.