Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum și de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător. Rizomul de ghimbir are o forma neregulată, contorsionată si e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime.
Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc. Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci în Moldova și Muntenia a fost cel de ‘piper alb’. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat și Ardeal provenind din maghiarul “gyömber”, iar apoi s-a impus în intreaga țară. În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenia, se consumă o așa-zisă “bere” din ghimber (ginger beer) care de fapt este o băutură ne-alcoolică, răcoritoare. Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli, fenoli, ulei volatil.
ACȚIUNE:
- În caz de răceală, acționează asupra plămânilor, stomacului și splinei.
- Indigestia poate fi tratată cu ghimbir. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele. Vă poate scăpa de un sughiț rebel, greață sau vomă, ori chiar de o toxiinfecție alimentară.
Ghimbirul reduce, de asemenea agregarea trombocitelor în sânge, facilitând circulația lor. De asemenea, exercită acțiuni antiinflamatoare ușoare. În medicina ayurvedică ghimbirul este utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii articulare, cum ar fi artrita.
Este întrebuințat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație. Ghimbirul acționează și împotriva stărilor de vomă, grețurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale.
În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani.