Candida (Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din flora intestinala si toata lumea are in corp, intr-o proportie redusa, candida, alaturi de multe alte bacterii, care se mentin in echilibru unele pe altele.
Cand in corp se produc anumite dezechilibre, micoza poate deveni infectioasa, provocand candidoza.
Cauzele care duc la aparitia candidozei:
- Excesul de antibiotice, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice!
- Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.
- Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.
- Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.
- Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.
- Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.
- S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.
- Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.
Candidoza este, deci, o afectiune periculoasa, care a luat din nou un curs ascendent si a cauzat numeroase decese recente chiar si printre personalitati culturale si politice din Romania.
Foarte pe scurt, prezentam cateva elemente importante in lupta impotriva candidozei.
Pe langa tratamentul adecvat este imperios necesar ca pe intreaga perioada (a tratamentului) sa se aplice un regim alimentar strict – care evita introducerea in consum a alimentelor care reprezinta hrana pentru Candida.
Din acest punct de vedere, cele mai periculoase alimente sunt: zaharul, produsele zaharoase si produsele de panificatie pe baza de drojdie (inclusiv berea).
Trebuie limitat si consumul de bauturi alcoolice in general, si in mod special bauturile obtinute prin fermentare cum ar fi vinul.
Incercati pe perioada tratamentului sa consumati cat mai putina paine. O puteti inlocui cu traditionala mamaliga. Se poate consuma chiar si paine fara drojdie!
La randul lor, muraturile pot dauna caci sunt produse obtinute prin fermentare. Nici macar muraturile in otet nu sunt recomandate, caci otetul in sine a fost obtinut prin fermentare.
In privinta zaharului, acesta este interzis total pe perioada tratamentului pentru candidoza! Desigur ca este greu sa consumam anumite alimente daca nu sunt cat de cat indulcite. Exista insa solutia indulcirii alimentelor cu indulcitori naturali care nu sunt agreati de Candida.
Este vorba de Stevia.
Organika va pune la dispozitie indulcitorul natural Stevia, usor de dozat, prin ambalarea la pliculete individuale!
Stevia, indulcitor natural – 100 pliculete (1 gram)
Un indulcitor perfect 100% natural, fara substante chimice. De 300 de ori mai dulce decat zaharul, dar zero calorii. Poate fi folosita de catre oricine, care doreste sa evite zaharul.
Este ideal pentru diabetici si cei la cura de slabire. Se poate folosi si la prajituri, dulceturi, sucuri, compoturi, etc.