Compilatie din limba engleza dupa Dr. Al Sears si Dr. Mercola
Epoca moderna a instaurat convingerea ca bacteriile sunt de temut si nesanatoase. Oare asa sa fie?
Se stie ca microflora intestinala, deci si probioticele, influenteaza starea de inflamatie cronica/sistemica.
Organismul nostru contine un numar imens de peste 100 de trilioane de bacterii – adica de 10 ori mai multe bacterii decat numarul celulelor din corp!
Reiese logic asadar, ca specia si volumul acestor micro-organisme din tractul nostru digestiv interactioneaza cu organismul in sensul de a preveni – sau a incuraja aparitia si/sau dezvoltarea multor boli.
Proportia ideala intre bacteriile florei digestive este de 85% bacterii benefice, si 15% bacterii potential daunatoare.
Mentinerea acestui raport optim este imperativa pentru sanatate, probioticele (in traducere “pentru viata”) determinand peste 30 de efecte farmacologice benefice evidentiate pana in prezent, printre care si reglarea excesului de interleukin-6 (citokina implicata in inflamatia cronica).
Probioticele pot asigura beneficii substantiale organismului nostru in cazurile de boala celiaca (intoleranta la gluten) si alte afectiuni inflamatorii, prin reducerea valorilor proteinei reactive-C (CRP) din plasma sanguina; cresterea acestui parametru denota intodeauna o inflamatie si/sau infectie in organism. De asemenea, probioticele determina si scaderea valorilor de cytokine proinflamatorii care survin in prezenta bacteriilor daunatoare, stimuland simultan interventia citokinelor antiinflamatorii.
Potrivit cercetarilor desfasurate la “University College Cork” (Irlanda) si prezentate la reuniunea anuala a Colegiului American de Gastroenterologie (ACG), 2011 – s-a relevat ca pacientii cu manifestari inflamatorii de tipul colita ulcerativa, sindromul de oboseala cronica, sau psoriasis, care au urmat un tratament cu bacteria probiotica “Bifidobacterium” timp de 8 saptamani, au inregistrat o reducere a inflamatiilor, comparativ cu lotul de control (“placebo”). Se pare ca simpla strategie de utilizare a probioticelor a redus starea de inflamatie in multiple afectiuni.
Probioticele sunt atat de importante pentru sanatatea noastra, incat cercetatorii le-au asemuit cu “prezenta unui nou organ in corpul omenesc”, sugerand sa ne consideram ca un tip de “meta-organism” – in semn de recunoastere a faptului ca nu putem atinge o stare de sanatate si plenitudine in lipsa participarii unei retele vaste de specii si varietati de microorganisme benefice (probiotice).
Prezenta generoasa de “bacterii benefice” in intestine poate determina:
- Reducea neplacerilor cauzate de balonari, constipatie si diaree.
- Descompunerea spre asimilare a unor alimente si nutrienti vitali.
- Sprijinirea si intarirea sistemului imunitar.
- Asigurarea unui nivel normal de gaze intestinale.
- Mentinerea unui scaun normal.
- Preintampinarea inflamatiei intestinale care genereaza sindromul de colon iritabil, boala Celiaca, boala Crohn, etc.
De ce sunt probioticele atat de importante?
Pentru ca simultan cu progresele lumii moderne pot surveni si aspecte mai putin dorite cum este cel al disparitiei bacteriilor benefice din stomac, bacterii componente ale arsenalului de aparare naturala a organismului.
Medicina moderna ne-a ajutat sa tratam boli devastatoare, si ne-a prelungit speranta de viata cu zeci de ani. Numai ca progresele au si consecinte neasteptate.
De pilda, purificarea si sterilizarea alimentelor si a apei potabile au cauzat si distrugerea “bacteriilor benefice” care colonizeaza peretele intestinelor si contribuie la mentinerea sanatatii organismului.
Clorul in apa potabila
Clorul a devenit “vedeta” prin introducerea sa in apa potabila la mijlocul secolului 19. Ulterior a determinat insa si un efect alarmant: clorul distruge nediferentiat bacteriile cu care vine in contact – benefice sau daunatoare.
Consecinta: in timp, lipsa bacteriilor benefice din tractul digestiv slabeste eficienta acestui organ, iar stomacul devine vulnerabil.
Dar clorul nu este singura problema…
Antibioticele – binefacere si necaz
Ca si clorul, antibioticele au reprezentat o realizare majora in tratarea unor boli ca tuberculoza, sifilisul si meningita.
Incontestabil, antibioticele au salvat milioane de vieti, dar – ca si clorul – antibioticele nu diferentiaza bacteriile.
De altfel, in limba greaca, termenul inseamna “impotriva vietii” (“anti” – “bios”) – menirea antibioticelor fiind de a ucide bacterii “vii”. Si din pacate, efectul lor se rasfrange atat asupra bacteriilor benefice, cat si a celor daunatoare.
Prin comparatie, “probiotic” inseamna “in favoarea vietii”.
Intr-un studiu asupra antibioticelor desfasurat la Scoala de Medicina de pe langa Universitatea din Michigan, SUA, se afirma necesitatea imperioasa “de revitalizare/refacere a coloniilor microbiene” din tractul nostru digestiv, si anume comunitatea bacteriilor benefice eliminata prin utilizarea antibioticelor sau consumul de alimente procesate.
Iata de ce este important sa “revitalizam” flora bacteriana benefica din tractul digestiv.
Pesticidele
Prezenta probioticelor din organism nu este afectata numai de clor si antibiotice, ci si de pesticide si ierbicide care au eliminat si ele miliarde de componente ale “florei digestive benefice” care populeaza peretii interni ai sistemului digestiv.
Candva, oamenii mancau fructe sau legume direct din gradina. Fara chimicale, procesare, sau epurare. Pamantul era bogat in nutrienti, iar mineralele, vitaminele si desigur bacteriile benefice erau transferate in alimentele pe care le consumau. Iar acea hrana echilibrata prin forta naturii conferea sanatate si vitalitate. Dar pentru majoritatea dintre noi acest tablou de viata este acum doar o amintire.
In prezent, mega-corporatiile agricole precum si utilizarea pesticidelor si a ierbicidelor conduc la distrugerea majoritatii bacteriilor benefice inainte chiar de a avea sansa sa ajunga in organism.
Alinierea distinsa a tuturor fructelor si vegetalelor cu aspect “perfect” pe rafturile magazinelor nu este lipsita de consecinte. Fructele si vegetalele agriculturii “moderne” etaleaza “doar un aspect frumos, si foarte putin bun.
Apa pe care o bem, hrana, si chiar medicamentele. Toate ne distrug flora intestinala benefica atat de necesara in mentinerea echilibrului delicat al mucoasei intestinale.
Formula 85% – 15%
Pentru ca tractul digestiv sa functioneze adecvat, este necesar un raport de 85% bacterii benefice organismului, si 15% – bacterii potential daunatoare.
Viata moderna a deteriorat grav insa acest delicat echilibru, tulburarile digestive afectand aproape pe oricine.
Din fericire, avem la indemana o modalitate simpla si eficienta de refacere.
Solutia sunt culturi de bacterii vii care promoveaza spiritul vietii, spre deosebire de conceptul antibioticelor. Acestea se numesc:
Probiotice
In trecut, multi medici nu obisnuiau sa le recomande. Raspunsul fiind “sunt inutile”. Aceasta opinie insa se schimba rapid pe zi ce trece.
Opinia negativa era poate determinata si de faptul ca numeroase probiotice din comert au un termen de expirare atat de scurt incat majoritatea microorganismelor asa-zis “vii”, nu mai sunt active inainte chiar de deschiderea flaconului. Tehnologia de procesare, caldura si timpul isi aduc contributia la dezafectarea totala a produsului. De pilda, toate iaurturile si bauturile pe baza de probiotice din reclamele TV. Compania canadiana ConsumerLab.com a testat o gama larga din aceste produse, si peste o treime nu au corespuns standardelor de vanzare. Motivul principal este “numarul prea mic al microorganismelor pentru a fi eficiente”.
In plus, desi sunt utile si in stomac, o buna parte din bacteriile probiotice trebuie sa ajunga in intestine pentru a-si indeplini rolul, iar asta este mult mai greu decat s-ar parea. Si chiar daca trec cu succes de stomac, trebuie sa faca fata apoi sarurilor biliare din zona superioara a intestinului subtire. Nu este de mirare asadar, ca numai o mica proportie din microorganismele inghitite ajunge la destinatie sub forma de bacterii vii si sunt capabile de colonizare.
Dar, nu toate bacteriile sunt la fel.
Lactobacilus acidophilus (acidofilus) este probioticul cel mai cunoscut. Studiile de specialitate au relevant ca aceasta specie ofera beneficii sporite cand se asociaza cu specia Lactobacillus Rhamnosus, precum si cu alte specii probiotice creand o formula cu puternic efect sinergistic.
Este suplimentarea cu probiotice suficienta in sine?
Poate ca nu, credem noi. Iata de ce:
Pentru ca deprinderile noastre de a ne hrani, precum si calitatea alimentelor nu sunt la fel cu cele in urma cu 100 de ani, iar alimentatia noastra nu contine suficienta hrana pentru ca microorganismele florei intestinale sa se poata multiplica rapid in intestine.
Asadar bacteriile probiotice necesita prebiotice pentru a se hrani si multiplica rapid. Hrana preferata acestor microorganisme, si cea mai cunoscuta este reprezentata de inulina (un tip de fibra digestiva), si FOS (Fructo-Oligo-Zaharida). Fara aceasta “hrana” probioticele au sanse mici de a supravietui intacte timp suficient in capsule si de a avea suficienta vitalitate pentru a se multiplica si coloniza intestinul.
Un alt aspect important este stabilizarea coloniei de probiotice la nivelul capsulei, pentru a putea supravietui chiar si cativa ani fara a fi refrigerate. Pentru a indeplini aceasta cerinta, se selecteaza tulpini de probiotice rezistente la caldura care apoi se incapsuleaza cu suficienta hrana (prebiotice) plus pectina pentru stabilizare termica.
Astfel, daca modul in care ne alimentam nu asigura necesarul de probiotice data fiind dieta actuala, Organika a creat produsul:
Acidofilus bio-activ
Continand un numar redutabil de bacterii in viata (6 miliarde), adecvate si puternice, capabile sa ajunga in numar mare in intestine. Formula noastra contine 6 specii de probiotice, cu urmatoarele beneficii:
- Supravietuiesc mediului ostil din sistemul digestiv, fiind rezistente la acidul din stomac, la sarurile biliare, la pepsina si pancreatina.
- Adera la peretii celulari intestinali, deci au capacitatea de a coloniza mediul, conducand la reechilibrarea florei intestinale.
- Promoveaza balansarea florei intestinale.
- Ajuta sistemul imunitar.
- Prezinta un avantaj unic continand si o combinatie speciala prebiotica.
Acidophilus bio-activ contine, de asemenea, prebiotice (hrana) si pectina (stabilizator) pentru a supravietui fara refigerare. Totodata, ajunse la destinatie in intestin, bacteriile benefice vor avea necesarul de hrana pentru a ramane in viata si a se multiplica rapid. Testele coeficientului de stabilitate demonstreaza eficienta produsului pana la termenul de garantie.
Acidophilus bio-activ ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale, si nu numai atat:
- promoveaza o buna digestive;
- asigura un scaun regulat;
- promoveaza un colon sanatos;
- ajuta functia imunitara;
- reduce efectele negative are administrarii de antibiotice;
- poate reduce simptomele intolerantei la lactoza;
- mareste capacitatea de absorptie a nutrientilor, vitaminelor si mineralelor;
- contribuie la crearea de celule sanatoase in organism.
Se gasesc 6 miliarde de celule vii de bacterii benefice in fiecare capsula. Contine cele mai potente specii de microorganisme. Spre deosebire de multe alte produse, formula noastra nu necesita refrigerare; deci este “mobila”. Efectul produsului Acidophilus bio-activ este benefic si profilactic.
Administrare ideala
- Pe stomacul gol intre mese, sau inainte de culcare, sau cu 30 de minute inainte de mesele principale.
- In caz de tratament cu antibiotice, se administreaza numai dupa cel putin doua ore de la administrarea antibioticului.
Exista si un produs complementar?
Da. Organika ofera produsul complementar: Colon Cleanser (Curatitor de colon) cu efect de curatire a deseurilor de pe peretii colonului si crearea conditiilor optime pentru popularea cu probiotice.
Colon Cleanser (Curatitor de colon) are si un efect usor laxativ caci este stiut ca multe persoane, in special dupa varsta de 50 de ani, nu au scaun regulat, zilnic. Ideal sunt 2 scaune pe zi pentru ca nu avem nevoie sa pastram in noi deseurile digestiei.
Colon Cleanser (Curatitor de colon)
Curata si detoxifica colonul, reface mucoasa si flora bacteriana. Recomandat si pentru colon iritabil. 100% natural – cu psyllium, konjac, nuca neagra, scoarta de ulm alb, sena si acidophilus.