Valoarea homocisteinei din sange pare sa fie un element neglijat in majoritatea buletinelor de analize medicale pentru pacientii cu boli cardiovasculare. Se pune accentul doar pe valoarea colesterolului si a trigliceridelor.
Si totusi o valoare crescuta a homocisteinei prezinta un risc cardiovascular foarte mare. Motivul este faptul ca homocisteina este printre altele un element de “ingrosare” a sangelui care favorizeaza formarea ateroamelor, hipertensiunea arteriala, oxigenarea ineficienta a organelor inclusiv creierul.
Denumita si toxina celulara ea este cercetata abia din anul 1992 si numerosi specialisti o considera mai periculoasa chiar decat colesterolul, intrucat face sa creasca foarte mult riscul de infarct, dementa senila, accident vascular cerebral si depresie.
Nota: deci atunci cand va faceti analizele este bine sa solicitati si valoarea homocisteinei.
Bolile favorizate de homocisteina
Accident vascular cerebral
- Valorile crescute ale homocisteinei indica un risc major de accident vascular cerebral. Daca sunt readuse in limite normale, pericolul se diminueaza cu 82%.
Ateroscleroza
- Chiar si o crestere usoara a nivelului homocisteinei sporeste de trei-patru ori riscul de formare a ateroamelor. Daca valoarea urca numai cu 5 micromoli/litru, pericolul de deteriorare a vaselor de sange este cu 80% mai mare la femei si cu 60% la barbati.
Cancer de san
- Femeile aflate in premenopauza, care ingereaza cantitati foarte mici de vitamina B12, prezinta un risc major de carcinom mamar.
Colopatii
- 80% dintre suferinzii de boala Crohn sau de colita ulcero-hemoragica au un deficit de acid folic.
Dementa senila
- Cand valoarea homocisteinei depaseste 14 micromoli/litru, se dubleaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer.
Depresie
- La femeile mai in varsta, lipsa vitaminei B12 dubleaza pericolul de declansare a unei depresii. Si carenta de acid folic provoaca o stare de deprimare profunda, afectand totodata capacitatea de concentrare si memorare.
Diabet
- Bolnavii de diabet sunt deosebit de sensibili la cresterea nivelului de homocisteina. Le este afectat sistemul nervos si se produc tulburari ale circulatiei periferice, cum este asa-numitul „picior diabetic”.
Infarct
- Surplusul de homocisteina sporeste riscul de infarct miocardic cu pana la 70%.
Malformatii congenitale
- Deficientele canalului medular la nou-nascuti (ex. spina bifida) se numara printre cele mai frecvente malformatii congenitale (1 la 1000 de nasteri). Prin administrarea zilnica a 400 micrograme de acid folic in timpul sarcinii, se pot preveni 50-70% din malformatiile congenitale.
Neurastenie
- Deja o crestere minima a nivelului homocisteinei poate duce la tulburari ale activitatii cerebrale, deregland echilibrul psihic si provocand stari de epuizare.
Osteoporoza
- Potrivit unui studiu al cercetatorilor din Boston, frecventa fracturilor de col femural este mai mare la femeile aflate la menopauza care au un nivel ridicat al homocisteinei.
Parkinson
- Homocisteina distruge ireversibil anumiti receptori din creier, ceea ce favorizeaza aparitia maladiei Parkinson.
Tromboza
- Homocisteina lezeaza peretii vaselor de sange, favorizeaza depunerile de colesterol „rau” (LDL) si sporeste riscul de obturare a vaselor. La o cincime din pacientele cu tromboza, homocisteina depaseste limita normala. Daca intr-o vena de la picior se desprinde un cheag de sange, se poate ajunge la temuta embolie pulmonara.
Tulburari de somn
- Excesul de homocisteina perturba la nivelul creierului secretia de neurotransmitatori, in special pe cea a serotoninei. Persoana devine agitata si irascibila, adoarme greu si are intreruperi de somn in cursul noptii.
Nivelul de homocisteina se poate reduce prin administrarea in regim forte de acid folic si vitamina B12. In acest sens, Organika ofera combinatia: Synfolate si vitamina B12 bio activa.
Se recomanda administrarea forte timp de 1 luna dupa care se reface analiza homocisteinei
Modul recomandat de administrare
Administrare forte
- Synfolate: 4/zi
- Vitamina B12 bio-activa: 2/zi
Administrare pentru intretinere
- Synfolate: 1/zi
- Vitamina B12 bio-activa: 1/zi
Synfolate – acid folic sinergic
Formulatie sinergica cu acid folic (vitamina B9), vitamina B12, vitamina C, proteina si Saccharomycetes cervisiae. Reduce homocisteina si ajuta la sarcina. Recomandat in caz de afectiuni cardiace, afectiuni vasculare, sistem imunitar, leucoplakie.
Vitamina B12 metilcobalamina forte
Vitamina B12 este recomandata in: afectiuni psihice, afectiuni neurologice, anemie. Vitamina B12 contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la metabolismul energetic normal.