Dureri în tot corpul, oboseală, tulburări de somn… Sunt simptomele unei boli atipice. Se numeşte fibromialgie şi este cunoscută mai mult în Statele Unite şi Canada decât în Europa. Mult timp ignorată şi în ţara noastră, această boală a atras atenţia medicilor români cu ocazia congreselor de specialitate. Însă sunt departe de a pune pe fişele pacienţilor diagnosticul de fibromialgie, aşa cum fac colegii din America, Franţa sau Marea Britanie. Cu toate acestea, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) iau în serios fibromialgia. Ei au pus la punct chiar şi date epidemiologice cu privire la această boală. Conform acestora, fibromialgia afectează între 2% şi 5% din populaţie, în principal femeile. Mai exact, peste 70% dintre cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei.
Simptome
Dr. Gigi Teodoru, şeful secţiei de recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central, este preocupat de această boală relativ recentă. El ne explică simptomele, cauzele şi tratamentul fibromialgiei. Dar, mai întâi, o scurtă precizare asupra denumirii bolii. Mialgie înseamnă durere, iar fibro provine de la fibra musculară. Aşadar, fibromialgia nu este altceva decât durerea musculară. Însă acest simptom este asociat în cadrul bolii cu tulburările de somn şi oboseala cronică. Aceste trei manifestări alcătuiesc tabloul clinic al fibromialgiei. În unele cazuri, cele trei simptome sunt însoţite de neplăceri secundare: dureri de cap, ameţeli, acufene (zgomote în urechi), anxietate, tulburări digestive sau tulburări menstruale.
Fibromialgia apare de obicei după o infecţie puternică, o perioadă de stres intens sau un traumatism, pe fondul unui organism slăbit.
“Durerile cuprind spatele, gâtul, umerii şi articulaţiile membrelor, devenind permanente şi foarte greu de suportat. Se poate vorbi de fibromialgie când durerile difuze persistă de cel puţin 3 luni”, precizează medicul primar Gigi Teodoru.
Nouă pacienţi din zece cu fibromialgie suferă de tulburări ale somnului şi se plâng de oboseală permanentă.
Cauze
Fibromialgia este considerată o boală misterioasă, întrucât cauzele acesteia nu pot fi stabilite cu precizie. Conform neuropsihiatrilor, în apariţia bolii sunt implicate modificări la nivelul neurotransmiţătorilor (substanţe care asigură transmiterea semnalului nervos). Alţi cercetători dau vina pe unele anomalii la nivelul muşchilor şi tendoanelor. Ceea ce se poate spune cu siguranţă este că pacienţii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere decât alţii. Prin intermediul studiilor s-a mai constatat că fibromialgia este frecventă în rândul membrilor unei familii, deci are o caracteristică ereditară şi afectează cu precădere persoanele anxioase sau depresive.
Diagnostic dificil
Pentru a fi tratată cu succes, fibromialgia trebuie în primul rând diagnosticată corect. Este important să fie recunoscută din cortegiul de boli cu care este confundată: reumatism, depresie, sindromul oboselii cronice. Nu de puţine ori, pacientul aleargă inutil de la medicul de familie la reumatolog, psihiatru, neurolog.
Diagnosticul bolii se bazează pe simptome subiective, pe relatările pacientului. De aceea, corectitudinea diagnosticului depinde de abilitatea medicului de a vorbi cu pacientul (anamneza) şi de a efectua un examen clinic amănunţit. Totodată, medicul trebuie să ţină seama că fibromialgia poate apărea ca o singură afecţiune sau poate fi asociată cu boli cronice, precum poliartrita reumatoidă, artroza, unele boli infecţioase.
Dureri reale
Mult timp, manifestările fibromialgiei au fost puse pe seama sensibilităţii uneori exagerate a femeilor, medicii considerând că sunt mai mult închipuite. Însă, datorită progreselor medicinei, studiile au demonstrat că durerile sunt reale şi se asociază cu modificări observate prin investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Oricum, fibromialgia îşi pune amprenta asupra calităţii vieţii pacienţilor, durerile fiind intense, echivalente cu cele din bolile reumatismale cronice.