Traducere si adaptare din lucrari in limba engleza:
- Biochemical Functions of Coenzyme Q10;
- Frederick L. Crane, PhD Department of Biological Sciences, Purdue University, West Lafayette, Indiana, USA;
- Journal of the American College of Nutrition, Vol. 20, No. 6, 591–598 (2001)
Definirea stiintifica a coenzimei Q10
Coenzima Q este integral definita ca o component cruciala a procesului de fosforilare oxidativa din mitocondrii, prin care energia carbohidratilor/glucidelor si acizilor grasi este transformata in ATP pentru activarea intregului ansamblu de lucru din fiecare celula a organismului, si a procesului de sinteza. Recent, s-au descoperit noi contributii ale Coenzimei Q in contextul altor functii celulare.
Noile aspecte au derivat din recunoasterea faptului ca aceasta Coenzima Q manifesta proprietati de oxidare/reducere si in membrana altor tipuri de celule cum sunt lizozomii, complexul Golgi sau membranele plasmei.
In mitocondrii si lizozomi, Coenzima Q trece prin cicluri de reducere/oxidare in cursul carora transfera protoni prin membrane pentru a forma un gradient transmembranic de protoni. Prezenta unor concentratii mari de quinol in toate membranele asigura conditiile pentru activitatea functiei antioxidante, fie prin reactie directa cu radicali, fie prin regenerarea de tocoferoli si ascorbat.
Dovada functionarii in regim de control redox a activitatii de semnalizare celulara si expresie genica se evidentiaza din studiile axate pe modul in care coenzima Q stimuleaza cresterea celulara, inhiba apoptoza, precum si controlul gruparilor tiol, formarea peroxidului de oxigen, si controlul canalelor din structura membranelor.
Deficienta de coenzima Q a fost evidentiata pe baza incapacitatii de biosinteza, cauzata de mutatii genice, inhibitia biosintezei de catre statine (inhibitori reductaza HMG coA), sau din motive necunoscute – in fenomenul de imbatranire si cancer. Corectarea deficientei necesita suplimentarea cu cantitati mai mari de coenzima Q fata de aportul disponibil prin alimentatie.
Asadar, in esenta:
- Coenzima Q10 este necesara in procesul de conversie a energiei.
- Coenzima Q10 este un antioxidant esential.
- Coenzima Q10 regenereaza alti antioxidanti.
- Coenzima Q10 stimuleaza cresterea si dezvoltarea celulelor, si inhiba moartea celulara.
Admimistrarea medicatiei anticolesterol pe baza de statine, inhiba biosinteza coenzimei Q10, determinand o deficienta severa care nu poate fi corectata numai prin dieta.
In editorialul de astazi ne vom concentra mai jos mai mult pe importanta coenzimei Q10 pentru functionarea inimii.
Faceti parte din zecile de milioane de persoane care sufera zilnic de manifestari vagi cum sunt: lipsa de energie, gandire incetosata, dureri musculare cronice, sau dureri de articulatii?
Si ce solutie adoptati? Sa alergati de la un medic la altul, sa recurgeti la medicamente farmaceutice sau alte terapii, incercand sa remediati aceasta „misterioasa” afectiune. Sau poate va resemnati, acceptand gandul ca ati imbatranit?
Dar inainte de a ajunge la acest impas, trebuie sa aflati ca solutia acestor probleme poate fi simpla, prin corectarea unei deficiente de alimentatie care compromite grav functionarea inimii si in mod trist, afecteaza majoritatea persoanelor dupa varsta de 45 ani[1]. Din pacate, putini medici inteleg la prima vedere, natura acestei deficiente, si modul in care ea afecteaza functionarea inimii. Si printr-o coincidenta, marile companii farmaceutice s-au straduit serios sa contracareze cercetarile pe aceasta linie.
Nu uitati: inima este „motorul” corpului uman
Noi vedem lucrurile in felul urmator: Inima noastra functioneaza zi si noapte pentru a furniza oxigenul si nutrientii indispensabili practic, fiecarei celule din organism, si mai ales celor care compun creierul. Este in esenta, „sursa de putere/energie” pentru intreg organismul, si in medie, trebuie sa functioneze intr-un ritm de 100.000 batai pe zi pentru a-si duce la indeplinire atributiile [2]! Sau altfel spus, miliarde de batai ale inimii in cursul unei vieti umane! Asta presupune o activitate si un efort asiduu pentru muschiul inimii! Prin urmare, o inima sanatoasa si o viata indelungata depind de mentinerea acestui organ in stare optima de functionare.
Care este „combustibilul” inimii?
Inima noastra este alimentata energetic de ceea ce numim coenzima Q10.
Numele sau este desigur cunoscut, dar important este sa intelegem de ce acest nutrient este indispensabil pentru functionarea organismului.
CoQ10 (coenzima Q10) se defineste ca un stimulent energetic la nivel celular, precum si un puternic antioxidant – si este o parghie esentiala in generarea energiei necesare organismului.
CoQ10 (coenzima Q10) este prezenta in fiecare celula a organismului, dar in concentratia cea mai mare in muschiul inimii, datorita necesarului energetic urias al acestui organ.
Cand inima dispune de necesarul amplu de CoQ10, functioneaza la parametrii ideali, dar cand proportia componentei CoQ10 este scazuta, inima este supra-solicitata – cu consecinte asupra intregului organism[3].
Functionarea inimii la nivel sub-optim poate genera simptome „misterioase” ca: oboseala, dureri, alterarea functiilor mintale, etc.
De ce se impune suplimentarea organismului cu CoQ10?
Potrivit specialistilor de renume din domeniul sanatatii/medicinei naturiste, suplimentarea cu CoQ 10 este indispensabila odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 30 ani, valorile productiei proprii a organismului de CoQ10 incep sa scada, iar in jurul varstei de 50 ani – aceste valori pot cobora sub limita care asigura functionarea optima a inimii [4], iar la 70 ani – nivelul scade atat de mult incat conduce la accelerarea imbatranirii [5].
In plus, pierderile de CoQ10 sunt cauzate si de stress, boala ori de anumite medicamente cum sunt statinele.
De altfel, efectul cel mai grav este Indus de medicamentele pe baza de statine [6]. Statinele sunt ingredientele de sinteza chimica gasite in toate medicamentele pentru scaderea colesterolului (indiferent de numele pe care il poarta medicamentul respectiv). In prezent, se estimeaza ca unul din trei adulti in varsta de peste 50 de ani foloseste un astfel de medicament. Putini dintre pacienti sunt avertizati ca administrarea de statine in scopuri „benefice” inimii – antreneaza de fapt epuizarea treptata tocmai a sursei proprii de energie petru o sanatate optima.
Beneficiile CoQ10 sunt indispensabile
Personal, am parcurs sute de pagini din literatura de specialitate din intreaga lume despre CoQ10. Si putem afirma ca acest nutrient este extrem de bine tolerat de organismul uman, si este lipsit de efecte secundare. Se pare ca nu exista nici un fel de toxicitate, chiar la doze extreme de mari. Asadar, virtual, nu exista efecte secundare. Nu produce stari de agitatie, sau deranjamente la stomac si nu interactioneaza cu nici un altfel de medicatie sau suplimente [7] [8] [9].
Ceea ce face insa coenzima Q10 poate fi considerat insa ca un adevarat miracol:
- CoQ10 energizeaza inima si o mentine la functionare optima [10].
- CoQ10 stimuleaza capacitatea creierului si asigura o minte clara [11].
- CoQ10 furnizeaza energie celulara si combate eficient oboseala [12].
- CoQ10 combate efectul distrugator al radicalilor liberi generati in permanenta in organism [13].
Micul „secret” al industriei suplimentelor
Produse cu CoQ10 se gasesc peste tot pe piata. Si din pacate, majoritatea oamenilor tind sa creada ca toate ofertele de pe piata sunt la fel. Dar exista un mic dar important amanunt demn de retinut: toate cercetarile privind beneficiile CoQ10 folosesc forma naturala de CoQ10, iar majoritatea suplimentelor contin forma sintetica (la care se adauga faptul ca sursa primara o constituie tocmai frunzele de tutun).
Surprinzator, forma naturala 100% de CoQ10 nu este de regula mai costisitoare decat cea sintetica – trebuie doar sa stim unde o gasim.
„Citind printre randuri”
Suplimentele ieftine din farmacii sau alte magazine cunoscute de desfacere ofera adesea forma sintetica de CoQ10 (produsa in China), chiar daca pe flacon se specifica „Non Tobacco source” adica „nu din sursa de tutun”.
Cautati pe flacon specificatia „ubiquinona de fermentatie” (fermentation ubiquinone) din sursa ne tabacica. Forma fermentata de CoQ10 este identica cu cea produsa natural in organism, si conform informatiilor din toate studiile despre CoQ10, se observa ca toate cercetarile si studiile de renume din lume utilizeaza numai aceasta forma.
Oferiti organismului ceea ce are nevoie
Va invitam sa cautati cu rabdare un produs eficient cu coenzima Q10 si sa va informati competent. Va invitam de asemenea, sa luati in considerare si formula noastra superioara de Coenzima Q10 forte bio-activa produsa de Organika & Health Inc. in laboratoarele canadiene Celex.
Coenzima Q10 bio-activa este fabricata in Canada, contine o forma intens bio-disponibila de CoQ10, si este obtinuta prin fermentatie bacteriana din sursa ne-tabacica.
Forma CoQ10 din compozitia produsului Coenzima Q10 bio-activa este bio-identica cu cea produsa natural de catre organism si are un coeficient de absorbtie de cinci ori mai mare fata de alte varietati.
Coenzima Q10 bio-activa este realizata printr-o metoda superioara de fermentatie, asigurand forma cea mai eficienta, care este de altfel si varietatea utilizata in cercetarile si studiile cele mai avansate.
Coenzima Q10 bio-activa ofera o concentratie forte de 200 mg de Ubiquinona per capsula, doza zinica de 200 mg fiind doza minima necesara rezultata din studiile stiintifice.
Contine vitamina E, un antioxidant sinergic [14] si bioperina pentru a-i mari biodisponibilitatea in sange si implicit eficienta [15].
Aspectul major privitor la Coenzima Q10 bio-activa consta in coeficientul sau de absorbtie rapida in circuitul sanguin, iar efectele benefice se simt neintarziat. In cursul a sapte zile se evidentiaza urmatoarele efecte:
- energie si vitalitate sporita.
- functie cognitiva amplificata.
- manifestari reduse de imbatranire.
- functie cardiovasculara superioara.
- diminuarea durerilor.
- imbunatatirea functiei imunitare.
- numeroase alte beneficii.
Coenzima Q10 bio-activa ridica nivelul general de enegie al organismului, si are un impact pozitiv asupra starii generale de sanatate.
Coenzima Q10 forte bio-activa
Coenzima bio-activa cu vitamina E si piperina. Asigura suport cardio-vascular si actiune anti-cancerigena. Supliment alimentar cu ingredient activ fabricat in Japonia prin fermentare.
- Gaby, AR. The role of coenzyme Q10 in clinical medicine: part II. Cardiovascular disease, hypertension, diabetes mellitus and infertility. Altern Med Rev. 1996;1(3):168-175.
- American Heart Association: www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Arrhythmia/AboutArrhythmia/About-Arrhythmia_UCM_002010_Article.jsp#.T4WWg3kpBQI
- Linnane AW, et al. Coenzyme Q(10) – its role as a prooxidant in the formation of superoxide anion/hydrogen peroxide and the regulation of the metabolome. Mitochondrion. 2007;7 Suppl:S51-S61.
- Littarru GP, et al. Deficiency of Coenzyme Q10 in human heart disease. Part I and II. Internat J Vit Nutr Res. 1972; 42(2): 291:42, n. 3:413.
- Achim L, et al. Mitochondrial coenzyme Q content and aging. BioFactors. 1999; 9(2-4): 199-205.
- Rundek T, et al. Atorvastatin decreases the coenzyme Q10 level in the blood of patients at risk for cardiovascular disease and stroke. Arch Neurol. 2004;61: 889-92.
- Mortensen SA, et al. Long term coenzyme Q10 therapy: a major advance in the management of resistant myocardial failure. Drugs Exp Clin Res.1985; 11(8): 581-593.
- Langsjoen PH, et al. Effective and safe therapy with coenzyme Q10 for cardiomyopathy. Klin Wochenschr. 1988; 66:583-593.
- Langsjoen PH, et al. Long term efficacy and safety of coenzyme Q10 therapy for idiopathic dilated cardiomyopathy. Amer J Cardio. 1989; 65: 521-523.
- Taino L, et al. Effect of coenzyme Q10 administration on endothelial function and extracellular superoxide dismutase in patients with ischaemic heart disease: a double-blind, randomized controlled study. Eur Heart J. July 2007.
- Young AJ,et al. Coenzyme Q10: a review of its promise as a neuroprotectant. CNS Spectrums. 2007; 12(1):62-8.
- Bhagavan HN, Chopra RK. Coenzyme Q10: Absorption, tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics. Free Radic Res. 2006;40:445-53.
- Ernster L. Facts and ideas about the function of coenzyme Q10 in the Mitochondria. Elsevier, Amsterdam: 15-8.
- Shane R. Thomas; Jiří Neuil; Roland Stocker: Cosupplementation With Coenzyme Q Prevents the Prooxidant Effect of α-Tocopherol and Increases the Resistance of LDL toTransition Metal–Dependent Oxidation Initiation. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 1996;16
- Vladimir Badmaev, Muhammed Majeed, and Lakshmi Prakash: Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. J. Nutr. Biochem., 2000, vol. 11, February