Uleiul de Arbore de ceai, cunoscut și sub numele de ulei de Melaleuca, este un ulei esențial distilat din frunzele plantei Melaleuca alternifolia, originară din Australia. În ultimele decenii popularitatea acestei plante a crescut, fiind folosită și în alte zone ale lumii, ca tratament alternativ și complementar. Astăzi, uleiul de Arbore de ceai se regăsește în mod obișnuit în produse cosmetice, medicamente topice și produse de uz casnic, având proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale și antifungice. Cu acest remediu naturist se pot trata cu ușurinţă afecţiuni precum: acneea, piciorul de atlet (tinea pedis), dermatita de contact sau păduchii. Uleiul de Arbore de ceai este recomandat strict pentru uz topic / extern și ȋn aromaterapie.
Proprietăţi și beneficii ale Uleiului esenţial de Arbore de ceai:
Antibacteriene
Uleiul de Arbore de ceai este folosit de aproape 100 de ani în Australia ca tratament naturist, în special pentru afecțiunile pielii. În secolul XXI, uleiul de Arbore de ceai a devenit foarte cunoscut pentru acţiunea sa antibacteriană. Ultimile cercetări în domeniu arată că acţiunea antimicrobiană cu spectru larg a uleiului de Arbore de ceai provine din capacitatea sa de a deteriora pereții celulari ai bacteriilor.
Antiinflamatoare
Uleiul de Arbore de ceai poate ajuta la calmarea inflamației, datorită concentrației sale ridicate de terpinen-4-ol, un compus cu proprietăți antiinflamatorii. În testele efectuate recent pe animale, s-a constatat că terpinen-4-ol suprimă procesul inflamatoriu în caz de infecții ORL. La om, uleiul de Arbore de ceai aplicat local reduce inflamația pielii, fiind mai eficient decât uleiul de parafină.
Antifungice
Eficacitatea uleiului de Arbore de ceai evidențiază capacitatea sa de a opri creșterea și ȋnmulţirea ciupercilor. Majoritatea studiilor se concentrează pe acţiunea uleiului de Arbore de Ceai asupra ciupercii Candida albicans, care afectează în mod obișnuit pielea, organele genitale, gâtul și gura. Alte cercetări sugerează că terpinen-4-ol îmbunătățește activitatea fluconazolului, un medicament antifungic.
Antivirale
Unele studii arată că uleiul de Arbore de ceai poate ajuta la tratarea anumitor afecţiuni virale, fiind folosit împreună cu uleiul esenţial de Eucalipt în cura cu aerosoli și împotriva tusei.
Acnee
Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii. Un studiu a arătat cum acţionează uleiul de Arbore de ceai, folosind ȋn același timp un placebo pentru a verifica o posibilă tratare a acneei. Participanții tratați cu ulei de Arbore de ceai au experimentat îmbunătățiri majore, reducând semnificativ numărul leziunilor acneice.
Picior de atlet
Simptomele piciorului de atlet sau tinea pedis, au fost reduse prin aplicarea topică a unei creme cu ulei de Arbore de ceai.
Dermatita de contact
Dermatita de contact este o eczemă cauzată de contactul cu un iritant sau alergen. Într-un studiu s-au folosit mai multe tratamente pentru dermatita de contact, inclusiv ulei de Arbore de ceai, oxid de zinc și butirat de clobetazonă. Rezultatele au arătat că uleiul de Arbore de ceai a fost mai eficient în tratarea dermatitei de contact alergice decât alte tratamente.
Mătreață
Persoanele cu mătreață care au folosit zilnic un șampon cu 5% ulei de Arbore de ceai timp de 4 săptămâni, au arătat îmbunătățiri semnificative, scăzând senzaţia de mâncărime și eliminându-se grăsimea scalpului.
Păduchi
Păduchii devin din ce în ce mai rezistenți la tratamentele medicale, astfel încât experții consideră că anumite uleiuri esențiale pot fi folosite ca alternative. Uleiul de Arbore de ceai este eficient în eradicarea păduchiilor în circa 30 de minute de la aplicare. Alte cercetări au demonstrat că o combinație de ulei de Arbore de ceai și ulei de Lavandă a ajutat la eliminarea păduchilor.
Ciuperci ale unghiilor
Infecțiile fungice reprezintă o cauză comună a anomaliilor unghiilor. Ele pot fi greu de vindecat. Un studiu a comparat efectele unei creme ce conţinea atât ulei de Arbore de ceai de 5%, cât și un antifungic sintetic, cu un placebo. După 16 săptămâni, ciuperca de unghii a fost vindecată în 80% din cazuri. Nici unul din cazurile din grupul placebo nu a fost vindecat.
Sănătate orală
Un gel care conține ulei de Arbore de ceai poate fi benefic pentru cei cu gingivită cronică. Alte cercetări au arătat faptul că un tip de bacterii asociate cu halena poate fi tratată cu ulei de Arbore de ceai și ceai de mușețel.
Utilizări posibile ale uleiului de Arbore de ceai:
- Uleiul esenţial de Arbore de ceai poate fi benefic mai ales atunci când este folosit în difuzoare de aromaterapie, deoarece astfel riscul de alergie este minim.
- Acesta se poate aplica ca pansament prin adăugarea câtorva picături de ulei pe un tifon steril pentru a dezinfecta pielea și pentru a reduce inflamația.
- Apă de gură făcută în casă prin adăugarea a două (2) picături de ulei de Arbore de ceai într-o ceașcă de apă. Nu înghițiți, deoarece ulei de Arbore de ceai este toxic pentru uz intern!
- Remediu natural împotriva mătreții: Se amestecă câteva picături de ulei de Arbore de ceai în șamponul zilnic și se spală părul normal.
- Tratament pentru acnee: Se adaugă 4 picături de ulei de Arbore de ceai la o jumătate de ceașcă de apă și se aplică pe față cu un tampon de bumbac, o dată pe zi.
- Pentru uz casnic se pot amesteca 20 picături de ulei de Arbore de ceai cu o ceașcă de apă și o jumătate de ceașcă de oțet alb. Se toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator și se utilizează la ștergerea suprafeţelor pentru o curățare antimicrobiană universală.
Produs “Arbore de ceai – Tea Tree Essential Oil” oferit de Farmacia Organika:
Tea Tree Essential Oil – Ulei esențial din Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) – 15 ml
- Ulei esențial organic și 100% pur.
- Antiseptic: în infecții ORL, în boala Lyme, parazitoză intestinală și cutanată, etc.
- Radioprotector: protejează pielea de arsuri provocate de radioterapie.
- Imunostimulator: stimulează acțiunea leucocitelor împotriva bacteriilor.
- Antiastenic, neurotonic (echilibrant): în astenie, epuizare, depresie.
- Decongestionant venos, flebotonic: întărește circulația capilară.
- Antioxidant, antiinflamator, analgezic, hipertermic.
Referinţe:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/262944#
- https://newrootsherbal.com/pamphlets/Essential%20Oils%20booklet%20 (HPL0003)